tiistai 23. elokuuta 2016

Feministinen kirkko - Mitä, miksi, milloin?

Nyt se on avattu! Nimittäin Feministinen kirkko -liikkeen virallinen blogi. Ensimmäisessä postauksessa lienee hyvä selittää mistä tässä liikkeessä on kyse ja miten se syntyi.

Lyhyesti kerrottuna: Feministinen kirkko on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisällä toimiva tasa-arvo- ja sukupuolikysymyksiin keskittyvä liike.

Tavoitteenamme on ajaa feminististä agendaa kirkon sisällä. Pyrimme tuomaan vähemmistöjen äänen kuuluviin kirkossa käytävässä keskustelussa, informoimalla kirkon työntekijöitä sukupuolisensitiivisyydestä sekä herättämällä keskustelua kirkon sukupuolikäsityksistä. Haluamme kokonaisvaltaisesti puolustaa koko luomakunnan monimuotoisuutta ajamalla ihmisoikeuksien toteutumista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon sisällä.

Feministiset liikkeet ovat olleet nousussa 2010-luvulla, mutta niin myös feminismin ja tasa-arvon vastainen liikehdintä. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustetaan ja vastutetaan mediassa kovemmin kuin koskaan aikaisemmin. Myös rasismin ja vihapuheen nousu on herättänyt tarpeen puolustaa jokaiselle yksilölle kuuluvia kiistämättömiä ihmisoikeuksia.

Vaikka ajatus kirkollisen feministisen liikkeen tarpeellisuudesta oli muhinut perustajajäsenten mielissä jo pidemmän aikaa, vasta Facebookin Feministiryhmässä käyty rippikoulun sukupuolirooleihin liittyvä keskustelu antoi alkusysäyksen liikkeen perustamiselle. Keskustelussa pohdittiin, että ovatko rippikoulun esittämät sukupuoliroolit liian ahtaita ja onko kirkon työntekijöillä tarpeeksi tietoa sukupuolesta. Näihin kysymyksiin tahdomme vaikuttaa. Oikea aika feministiselle kirkolliselle liikkeelle on juuri nyt.

Samalla olemme tietoisia siitä, että kristillisten kirkkojen - kuten muidenkin uskontojen ja ideologioiden - sisään rakentuu mahdollisuus sortoon. Kirkkojen historiassa ja tämänpäiväisessä elämässä patriarkaaliset rakenteet ja vääränlainen vallankäyttö ovat todellisuutta. Kristinusko on kuitenkin aina sisältänyt myös vastakulttuurisen, kaikki rajat murtavan ja radikaalin ulottuvuuden, kutsun väkivallattomuuteen ja radikaaliin rakkauteen. Me uskomme, että tasa-arvo, yhtäläiset ihmisoikeudet ja niiden puolustaminen ovatkin erottamaton osa kristillisyyttä - jopa sen ytimessä. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on ollut osa juutalaiskristillistä perinnettä jo Vanhan testamentin profeetoista asti. Tuo on se traditio, jota haluamme seurata ja vahvistaa.

Tässä blogissa aiomme julkaista eri kirjoittajien tekstejä feministisistä aiheista, ja näin ollen myös kirjoitusten muoto ja tyyli vaihtelevat kirjoittajien mukaan. Blogin lisäksi liikkeellä on Facebook-sivu, johon blogipostausten lisäksi tullaan julkaisemaan erilaisia kirkollista feminismiä sivuavia artikkeleita. Seuraamalla sivuamme Facebookissa pysyt kärryillä siitä missä mennään!

Matias Uusisilta

Feministinen kirkko -liikkeen perustajajäsen

5 kommenttia:

  1. Feministinen kirkko on ei ole rehellinen ja suvaitsevainen koska se poisti kaikki kriittiset täysin Raamattuun eli Jumalan sanaan ja myös maalaisjärkeen peustuvat kommentit sivuiltaan. Feministinen kirkko on melko pieni tekijä, mutta kuitenkin rikkana rokassa siinä Jumalan sanan halveksunnan piirissä jonka ansiosta luterilainen kirkkomme mitä todennäköisemmin tulee joko kokonaan hajoamaan tai sitten jakaantumaan kahtia. Tätäkö feministinen kirkko haluaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Nauraa vai kirkko, niin mutta ei ole mitään tekemista Raamatun opetuksen kanssa. Ainoastaan ihmisen oman mielikuvituksen tuottoa, demonivakutteiden pohjalta luotu. Siinä on tämän kirkon perusta. Ei ole kristillinen, saatika että edustas Raamatun ilmoittamaa Jumalaa. Ken kuoppaa itelkensä kaivaa hän siihen uppoaa :)

      Poista
    3. Nauraa vai kirkko, niin mutta ei ole mitään tekemista Raamatun opetuksen kanssa. Ainoastaan ihmisen oman mielikuvituksen tuottoa, demonivakutteiden pohjalta luotu. Siinä on tämän kirkon perusta. Ei ole kristillinen, saatika että edustas Raamatun ilmoittamaa Jumalaa. Ken kuoppaa itelkensä kaivaa hän siihen uppoaa :)

      Poista
  2. Kirkko on Jumalan seurakunta maan päällä, ja Jumalan seurakunta on kirkko maan päällä. Kirkko eli Jumalan seurakunta on Kristuksen morsian, ei sulhanen. Kristus on sulhanen, ei morsian. Morsian on viaton neitsyt, kuten Mariakin oli synnyttäessään Jeesuksen. Joosef ei yhtynyt Mariaan, ennen kuin tämä oli synnyttänyt lisättynä 40 päivää puhdistautumisaikaa. Sen jälkeen Joosef yhtyi Mariaan ja heistä tuli aviopari. Tästä avioliitosta he saivat yhteisiä lapsia.

    Nimitys "Feministinen kirkko" on lähellä Jumalan pilkkaa. Raamatun synniksi ilmaisemat sukupuolisuhteet ovat syntiä eilen, tänään ja ikuisesti. Jumala on rakkaus, ja antaa aikaa tehdä parannuksen. Mutta koska elämä on lyhyt, parannuksen tekemistä ei pidä viivytellä, jotta se ei ole liian myöhäistä. "Tehkää parannus ja uskokaa evankeliumi."

    VastaaPoista