maanantai 17. huhtikuuta 2017

Olkaa toistenne palvelijoita



Jeesus tiesi, että Isä oli antanut kaiken hänen valtaansa ja että hän oli tullut Jumalan luota ja oli nyt palaamassa hänen luokseen. Niinpä hän nousi aterialta, riisui viittansa ja kietoi vyötäisilleen pellavaliinan. Sitten hän kaatoi vettä pesuastiaan, rupesi pesemään opetuslasten jalkoja ja kuivasi ne vyötäisillään olevalla liinalla.
---
Pestyään heidän jalkansa Jeesus puki viitan ylleen ja asettui taas aterialle. Hän sanoi heille: "Ymmärrättekö te, mitä teille tein? Te puhuttelette minua opettajaksi ja herraksi, ja oikein teette: sehän minä olen. Jos nyt minä, teidän herranne ja opettajanne, olen pessyt teidän jalkanne, tulee myös teidän pestä toistenne jalat. Minä annoin teille esimerkin, jotta tekisitte saman minkä minä tein teille. Totisesti, totisesti: ei palvelija ole herraansa suurempi eikä lähettiläs lähettäjäänsä suurempi. Kun te tämän tiedätte ja myös toimitte sen mukaisesti, te olette autuaat. (Joh. 13:4-5,12-17)

Oheisessa evankeliumitekstissä Jeesus sanoo, että palvelija ei ole herraansa suurempi. Kuitenkin hän, joka on opetuslastensa herra, asettuu palvelijan asemaan ja pesee heidän jalkansa heidän viimeisen yhteisen ateriansa aikana. Jalkojen pesulla oli tuon ajan kulttuurissa konkreettisesti oloa helpottava vaikutus, sillä ihmiset kulkivat pölyisillä ja mutaisilla teillä päivät pitkät paljain jaloin tai vain varsin avonaiset sandaalit jalkojensa peittona. Jeesus alentui palvelijan asemaan helpottaakseen opetuslastensa oloa ja tehdäkseen heille palveluksen.

Jeesus ei kumoa vallassa olevaa arvojärjestystä, mutta kuten muissakin opetuksissaan, hän antaa sille uuden sisällön. Ei ole oikein, että ylemmässä valta-asemassa olevat vain hallitsevat alemmassa valta-asemassa olevia. Jeesus antoi esimerkin, jonka mukaan meidän kaikkien, asemastamme riippumatta, tulee auttaa ja palvella toinen toisiamme. Oma sosiaalinen status ei saa tulla esteeksi hyvän tekemiselle.

Nyt päättyneissä kuntavaaleissa valitut valtuutetut ovat toisaalta heidän äänestäjiään ylemmässä valta-asemassa; he tekevät päätöksiä äänestäjiensä puolesta valtuustoissa. Toisaalta he ovat äänestäjiensä palvelijoita; heidän tulisi noudattaa päätöksissään äänestäjiensä tahtoa. Äänestäjien tehtävä puolestaan on olla valtuutettujen ohjaajia olemalla heidän kanssaan vuorovaikutuksessa aktiivisesti myös vaalien välillä. Hyviä päätöksiä syntyy ainoastaan valtuutettujen ja äänestäjien välisellä sekä keskinäisellä vuorovaikutuksella.

Jeesuksen toiminta hänen viimeisellä ateriallaan on erittäin feminististä: Ylemmässä valta-asemassa oleva tekee töitä alemassa valta-asemassa olevien hyvinvoinnin edistämiseksi. Tämä on esimerkki, jonka hän haluisi meille jättää noudatettavaksi. Esimerkiksi paavi Franciscus on toteuttanut esimerkkiä pesemällä yhteiskunnassa syrjittyjen ihmisten jalkoja. Näin pääsiäisen aikaan meidän on hyvä muistaa esimerkkiä jonka Jeesus itse meille jätti, ja pyrkiä noudattamaan sitä omassa elämässämme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti