keskiviikko 22. elokuuta 2018

TARINA ROHKEUDESTA - ja kohtaamisesta.


Osallistuin viime vuoden marraskuussa ekumeeniseen TRO & FEMINISM –seminaariin Göteborgissa Nordisk ekumenisk kvinnokommittéen  (NEKK) jäsenten kanssa. Yhtenä punaisena lankana seminaarin puheenvuoroissa oli ajatus sovinnosta feministisenä strategiana eli kuinka me haavojamme kantaen voimme luoda sovinnon ilmapiiriä yhteisöissämme. Seminaarin puhujilla oli yhteinen haave maailmasta, joka olisi kaikille. Tro&Feminism –seminaarin järjestäjinä olivat mm. Ruotsin kirkko ja Ruotsin ekumeeninen naisjaosto. Sherin Khankan oli kutsuttu seminaariin puhujavieraaksi kertomaan musliminaisena oma tarinansa. Sain mahdollisuuden haastatella Sherinia henkilökohtaisesti ja esittelen tässä hänen puheenvuoronsa.

Seminaarin ohjelma löytyy täältä: www.kristenfeminism.se.


                        

TARINA ROHKEUDESTA - kohtaamisen tärkeys.

Rauhallista varmuutta olemuksellaan huokuva Sherin Khankan tietää, että hän on todella tehnyt historiaa. Suomalais-syyrialaiset sukujuuret omaava Sherin on erityisen onnellinen siitä, että hän on ensimmäisenä pohjoismaalaisena naisena saanut mahdollisuuden perustaa naisille ovet avoinna pitävän Mariam -moskeijan Kööpenhaminaan, Tanskaan. Vuonna 2016 perustettuun moskeijaan ovat tervetulleita kaikki miehet ja naiset seksuaalisesta suuntautuneisuudesta riippumatta. Sherin kertoo, että myös eronneet ovat tervetulleita. Muslimien pyhäpäivänä perjantaisin Mariam - moskeija on avoinna vain naisille, mutta myöhemmin illalla ja muina viikonpäivinä myös miehille. 



43-vuotias Sherin on femimam eli naisimaami. Hän on opiskellut mm. uskontososiologiaa sekä Damaskoksen että Kööpenhaminan yliopistoissa.  Maailmalla naisimaameja on muutamia esimerkiksi Saksassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Afrikassa. Koraanissa naisimaameista ei mainita mitään, mutta siellä kuitenkin sanotaan, että nainen ja mies ovat tasa-arvoisia (equal). Sherin kertoo, että kun muslimit kieltävät naisimaamin, he seuraavat 2. Kalif Omarin oppia eivätkä Muhammedin oppia. Sherinin tavoitteena on osoittaa ihmisille, että islam on rauhaa rakastava uskonto. Hän toivoo, että ihmiset näkisivät avoimemman puolen islamista uskontona.

Sherin Khankan on kirjoittanut neljä kirjaa. Hänen uusin kirjansa Nainen on islamin tulevaisuus on vain vähän aikaa sitten julkaistu Ranskassa ja Englannissa sekä nyt myös Suomessa. Sherin uskoo, että islamin tulevaisuus on nainen. Asiat eivät muutu, jos ei ole rohkea ja ota sitä ensimmäistä tärkeää askelta. Kohtaaminen kasvoista kasvoihin on paras tapa oppia tuntemaan toinen ihminen. Sherinin mukaan se on myös paras tapa saada aikaan muutosta sekä kehitystä ja mennä eteenpäin. Sherin antaa seminaariin osallistuneille tehtäväksi katsoa minuutin ajan aivan hiljaa silmiin toista henkilöä, jota ei tunne entuudestaan. Kuinka paljon näin voikaan oppia tuntemaan toisesta ilman puhetta, vain katsomalla toista silmästä silmään. Sherin kertoo, että Jumalan puhe on hiljaisuuden kieltä. 

Sherin Khankanin isä on Damaskoksen vanhasta kaupungista kotoisin oleva syyrialainen muslimi, joka tuli Tanskaan poliittisena pakolaisena. Sherinin isä oli matkalla Ruotsiin ja hänen oli tarkoitus vain kulkea Tanskan läpi. Hän kuitenkin ihastui Tanskassa oleviin jouluvaloihin ja halusikin asettua sinne. Sitten hän tapasi kristityn naisen, Sherinin äidin. Saarijärveltä Keski-Suomesta kotoisin oleva Sherinin äiti oli lähtenyt Tanskaan töihin sairaanhoitajaksi. Sherinin vanhemmat juhlivat tänä vuonna 46-vuotishääjuhlaa. Sherin kertoo, että hänen vanhempiensa avioliitto on ollut hänelle hyvin tärkeä esikuva.  Sherinin isä on aina kohdellut hyvin perheen naisia. Sherin kertoo hymyillen, että hänen isänsä on myös pilke silmäkulmassa sanonut, että ”the perfect man is a woman”. Tätä taustaa vasten ei taida olla mikään ihme, että Sherinistä on tullut feministi ja naisten oikeuksien puolestapuhuja.  

Sherin esittää parisuhteeseen liittyviä esimerkkejä asioista, joihin hän toivoo muutosta. Esimerkiksi Koraanissa sanotaan, että miesmuslimi voi avioitua juutalaisen tai kristityn kanssa, mutta Koraanissa ei sanota, että nainen voisi avioitua toiseen uskontoon kuuluvan kanssa. Toinen epätasa-arvoinen lain kohta koskee avioeroa. Koraanin mukaan muslimimies voi erota, mutta musliminainen ei voi erota eli avioero tulee aina tulla virallisesti miehen aloitteesta. Sherin kertoo, että nyt tehdään työtä sen eteen, että lakia voitaisiin muuttaa.

Sherin korostaa perheen merkitystä. Ihmisen elämän – naisten ja miesten elämän - olemisen juuret ovat omassa perheessä. Merkitsevää ja ratkaisevaa on se, kuinka meitä perheessä kohdellaan ja kuinka meidän annetaan siellä elää. Sherinin oma lapsuus oli onnellinen. Hänen kristitty äiti oli tärkeä esikuva ja roolimalli, kuten myös suomalainen isoäiti Eeva, kahdeksan lapsen äiti. Kahden tytön ja kahden pojan äiti Sherin toivoo, että hänen omat lapset voisivat kasvaa niin, että he voisivat ’olla mitä syvimmiltään ovat’ sen sijaan, että hän sanoisi heille mitä heidän pitäisi olla. Parasta olisi se, että voisi itse olla esimerkkinä lapsille omalla elämällään ja omilla tekemisillään. Rakkaus tulee usein näkyväksi juuri rakkauden teoissa, kertoo Sherin. Enemmän tällaisia tekoja ja sanojen muuttumista teoiksi. Sherin toivoo myös, että naiset saisivat useimmin mahdollisuuden palvella erilaisissa hengellisissä yhteisöissä.


Sherinin on kokenut henkistä ja hengellistä väkivaltaa, jonka seurauksena hän on tuntenut surua, kipua, tuskaa, häpeää ja pelkoa. Sherin kertoo, että tuo kokemus väkivallasta aiheutti hämmennystä erityisesti, kun häntä oli omassa perheessä kohdeltu hyvin ja hän oli saanut sieltä perintönä hyvän itsetunnon. Sherinin suru on kääntynyt voitoksi. Hän on ollut vahvasti mukana työssä naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemisessä. Sherin katsoo läsnäolevasti ja puhuu selkeästi. Hän kertoo, että jos hän ei olisi tuota kaikkea kokenut, hänestä ei olisi tullut se mikä hän on juuri nyt tänä päivänä. Hän on rohkea nainen.





 Teksti ja kuva:
Saija Kainulainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti